Orquestra Ars Medica

Ars Medica

L’Orquestra Ars Medica va ser fundada l’any 1984 en el si del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), a l’entorn d’un nucli de metges aficionats i amants de la música. Des d’aleshores porta una activitat artística ininterrompuda en la que ja ha presentat més de 180 concerts, molts d’ells benèfics dedicats a institucions o projectes relacionats amb la sanitat.

Actualment té uns 40 membres, tots ells músics aficionats i professionals de l’àmbit sanitari en la seva immensa majoria, procedents de tot Catalunya.

Si bé en la seva fundació es va definir com a “orquestra de corda” actualment ja compta amb una secció de vent-fusta i percussió. A més puntualment incorpora altres instruments per tal de poder interpretar música simfònica. També col·labora amb formacions corals i solistes de diferents instruments.

L’orquestra assaja regularment cada setmana a les instal·lacions del COMB, dirigida pel seu director titular, Alfons Reverté.

El repertori que ha interpretat l’orquestra al llarg de la seva història supera les 250 obres, que van des del barroc fins a la música contemporània. Destaquen entre les darreres obres interpretades The Fairy Queen de Purcell, la 7ª Simfonia i la Fantasia Coral de Beethoven, la 8ª Simfonia de Dvorak, l’Obertura “La bella Galatea” de Von Suppé i la 3ª Simfonia de Schubert.

Ars Medica ha actuat a llocs tan emblemàtics com la Basílica de Santa Maria del Mar, la Basílica de Nostra Senyora del Pi, el Saló de Cent de L’Ajuntament de Barcelona i l’Auditori del Conservatori del Liceu. També ha actuat al Gran Teatre del Liceu, col·laborant amb el Medical Musical Group dels EEUU.

En els darrers anys també ha viatjat a l’estranger. El 2017 va ser convidada a actuar a la Universitat Mozarteum de Salzburg, on va interpretar el Concert per a tres pianos K.242 de Mozart (no interpretat allà en aquesta versió per a tres pianos des dels temps del propi Mozart) i el 2018 a Saint-Lary-Soulan (Occitània). També, l’any 2019, va realitzar un intercanvi amb l’orquestra Scènefonia d’Angers, actuant conjuntament les dues formacions a Barcelona i a aquesta ciutat francesa.

Recentment ha actuat conjuntament amb l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida a la Seu Vella de Lleida en un concert homenatge a les víctimes i a tots aquells professionals que lluiten contra la Covid-19, el qual ha estat retransmès en streaming a través d’internet i per diferents canals de televisió i vist per més de 150.000 espectadors.

Violins 1: Ingrid López (concertino), Imma Baraut, Sofía Batyreva, Magdalena Carreras, Joan Carreras, Pascale Heliot, Jaume Olivé, Xavier Palmer, Elisabeth Penner, Àlex Vidal.

Violins 2: Maria Batyreva, Cristina Claret, Martin Dieckhoff, Daniel López, Francesc Rodríguez, Josep Maria Taulé, Núria Valdivieso, Carolina Xipell, Esther de Yzaguirre.

Violes: Anna Camós, Kimberly Katte, Valérie Merckx, Cecilia Rubio, Clara Sandaran, Ferran Vilanova.

Violoncels: Pere Cabré, Jordi Fluvià, Josep Gelpí, Isabel Ojanguren, Santiago Rosales, José María Tomás, Barbara Valenti.

Contrabaixos: Josep Maria Gaytán, José Francisco Rodríguez.

Flautes: Àuria Albacete, Josep Maria Bosch, Cecília Mazzara.

Oboès: Jordi Benedico, Bevan Taylor.

Clarinet: Maria Bras.

Percussió: Xandri Montasell.