Lluís Heras i Ivet Frontela

Divendres 20 de Maig 20:30 – Monestir Sant Ponç

Lluís Heras, violoncel·lista.

Format musicalment a l’Escolania de Montserrat amb Odiló Planàs i Ireneu Segarra, fou alumne de violoncel de Lluís Claret, Jean Decroos i Marçal Cervera.

Becat per la Fundació Pau Casals, la Generalitat de Catalunya i la Joven Orquesta Nacional de España cursà estudis superiors de violoncel i música de cambra al Koninklijk Conservatorium de La Haia (Holanda) i, posteriorment a l’Escola Superior de Música de Catalunya, un postgrau de Violoncel Històric amb Bruno Cocset i el Màster d’Interpretació de Música Antiga de la UAB-EsMuC.

És doctor en història de l’art i musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona amb la tesi El violó tenor en la música espanyola dels segles XVI al XIX.

Interessat en la gestió cultural especialitzada en música fundà, juntament amb Carmen Balcells, l’agència Barcelona ad libitum que dirigí els deu primers anys.

Ha format part de la Joven Orquesta Nacional de España, de l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música Catalana i de l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas. De 2002 a 2012 col·laborà regularment amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i també ha col·laborat amb diverses formacions orquestrals i de cambra espanyoles i holandeses. Com a membre del Trio d’Ègara fou guardonat per la Mostra de Música de Cambra de la Generalitat de Catalunya, Concurs Germans Claret, Concurs de Cervera-Associació Maria Puche i Concurs Montserrat Alavedra.

Amb les diverses formacions de les que ha format part ha actuat arreu d’Europa, Estats Units i Costa Rica.

Com a docent, ha estat professor de violoncel al centre integrat d’estudis musicals Oriol Martorell i actualment ho és al Conservatori de Terrassa i a l’Escolania de Montserrat. Recentment ha iniciat el projecte Violons per donar a conèixer el violó tenor i la música en què es basa la seva tesi doctoral, així com el projecte de mostra de repertori per a violoncel Escultures de so a Amics de les Arts de Terrassa.

És membre del grup de cambra Arcattia i col·laborador habitual de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48

Ivet Frontela, pianista.

Ivet Frontela, pianista, nasqué a L’Havana, Cuba, on rebé la seva educació musical.

L’any 1995 es llicencià en música, en l’especialitat de piano, a l’Instituto Superior de Arte de Cuba, actual Universidad de las Artes i, en la mateixa universitat, es diplomà en Pedagogia i Psicologia de l’Art l’any 1996. També ha cursat un Master de «Estudios Avanzados de Interpretación» i un Master de Lied «Victoria de Los Ángeles» a l’Escola Superior de Música de Catalunya, l’any 2011.

El seu excel·lent talent musical fou reconegut ben aviat, essent guardonada amb nombrosos primers premis en concursos nacionals i internacionals. L’any 1995 Ivet esdevingué professora de piano i Història de l’art pianístic a la Universidad de las Artes de Cuba, en la categoria de professor principal assistent, a la vegada que impartia classes de piano a la Escuela Nacional de Arte i a la Escuela Amadeo Roldán, ambdues a L’Havana.

Des de l’any 2001 realitza una intensa tasca com a pianista repertorista al Conservatori del Liceu de Barcelona i, des de 2007, és propietària d’una plaça de la mateixa especialitat a l’Escola Superior de Música de Catalunya.

Frontela actualment viu i treballa a Barcelona, on segueix una intensa carrera com a pianista solista, música de cambra, repertorista, educadora i coach musical. Els diferents perfils musicals que desenvolupa l’han portat a col·laborar amb grans figures: com a solista amb el Cor de la Capella de Sant Petersburg, solistes del Ballet de Nova York i altres tres pianistes estrenant a Espanya «Les Noces» d’Igor Stravinsky. Com a repertorista ha col·laborat al llarg de molts anys amb Ana Chumachenko, Eduardo Bruner, Jöel Marosi, Brigitte Meyer, etc. en les Master-class d’Utwill, a Suïssa.

Té un ampli coneixement del repertori universal per a piano, així com dels repertoris cubà i llatinoamericà. La seva devoció per la profunda recerca de la interpretació més natural és sempre present en les seves actuacions, que han tingut lloc en sales d’Europa, Llatinoamèrica i el Carib.