Klaima

Klaima

AL JARDÍ DE L’EDÈN

Viatge per les músiques klezmer

El projecte Klaima pren vida gràcies al punt de trobada que es genera entre el reconegut clarinetista Albert Gumí i els tres músics habituals del transversal i també reconegut Col·lectiu Brossa: Quico Pugès al violoncel, Aleix Puig al violí i Gregori Ferrer a l’acordió. Klaima neix amb una clara voluntat de portar a escenaris d’arreu música d’arrel klezmer interpretada per músics de formació clàssica amb unes altes dosis de comunicació i emoció. Un klezmer amb molta ànima, en definitiva.

La presentació del grup es va fer a la Sala La Atlàntida en el marc del Festival de Músiques religioses de Vic. Posteriorment el grup també ha actuat a les Nits de Música al call (Museu d’Història dels Jueus de Girona), a la celebració de la jornada europea de cultura jueva a Castelló d’Empúries, a Besalú en el marc de la celebració de la Ciutat Jueva…

La proposta de concert que Klaima presenta ofereix un recorregut per les músiques centreeuropees d’influència klezmer més populars, amb referències també a la música sefardita i hebrea en general. Combinant la calidesa i el virtuosisme de la música de cambra de formació clàssica amb la passió i improvisació de la música popular, el concert esdevé un viatge fresc i trepidant per les emocions de la cultura klezmer. Emocions que passen de la malenconia i la tristesa a l’alegria més desbordada en pocs compassos, de la mística gairebé meditativa a un frenesí festiu, sensual i esbojarrat, reflectint els contrastos i complexitat de la condició humana. Al Jardí de l’Edèn hi trobareu, doncs, des dels esperits més delicats fins als caràcters més punyents. Tal com va dir el gran compositor Dimitri Shostakovitch: “La música klezmer és un somriure entre les llàgrimes”: