Jordi Sabatés

Jordi Sabatés

Jordi Sabatés neix el 23 d ́ octubre de 1948 a Barcelona.

Cursa estudis a l ́Escola Suïssa, al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i a la Facultat de Ciències Físiques.

Es un dels músics més polifacètics i iconoclastes que ha donat l ́escena musical espanyola amb una carrera de més de cinquanta anys a les seves espatlles.

Sabatés ha combinat al llarg de la seva trajectòria propostes musicals de tots tipus de gèneres i estils, del jazz al rock passant per la cançó, el lied, cançons sobre textos dels trobadors provençals, la música de cambra i la simfònica, música per a teatre i cinema, contes infantils orquestrats, flamenco, cinema en concert, conferències didàctiques, etc., amb un grau de qualitat i excel·lència que l ́ha fet valedor d ́un crèdit internacional que moltes vegades no ha tingut el ressò desitjat de portes endins.

Discos com Vampyria (1974) a duo amb un Tete Montoliu inèdit tocant el piano elèctric i considerat “el millor disc de la història del jazz català”; obres iniciàtiques amb Jarka Ortodoxia (1971) o Morgue o Berenice (1972); l’etapa que el va unir a Toti Soler Jordi Sabatés amb Toti Soler (1973)-, Ocells del més enllà (1975), Tot l ́enyor de demà (1976), The Ragtime Dance (1983) -recordant a Scott Joplin, valedor del Premio Nacional del Disco-, l’antologia No estés cohibido, Baudelaire (1982) que recull obra seva entre 1971 i 1980, aixi com Noche Oscura (1984), Jordi Sabatés, solos de piano. Duets amb Santi Arisa (1979) –qualificat per la Revista nord-americana Down Beat amb 5 estrelles i obra mestra; A propósito de Bola de Nieve -finalista als Premios de la Música 2008,;la producció audiovisual en DVD Le Piano Magique. Jordi Sabatés recrea a Segundo de Chomón, i la seva més recent publicació Maverick (2016), fan de Jordi Sabatés un creador únic i excepcional.

Sabatés ha treballat com a arranjador musical. Ha compost música per a teatre i cine. Ha publicat en revistes musicals. Ha gravat nombrosos programes de televisió: a destacar els duos de piano Tete Montoliu-Jordi Sabatés, Chick Corea-Jordi Sabatés.

Obté els Premio Nacional del Disco 1983, Premio de Composición de Jazz 1992, Premio a la Creatividad 1993, Miembro de Honor del Foro Iberoamericano de las Artes (2005). La Crítica musical espanyola (2008) reconeix el disc Vampyria (1975) de Jordi Sabatés i Tete Montoliu com el “Millor Disc de la història del Jazz Català des de 1920”, Finalista als Premios de la Música 2008 en la Categoria “Millor Álbum de Jazz” pel treball discogràfic A propósito de Bola de Nieve, Premi FAD d ́Honor 2015, Premi Altaveu 20017, entre d’altres.