I ara… jazz

I ara… jazz

Ho confessem! A Sons Corbera tenim predilecció per la música clàssica, però com que creiem fermament que la música és un art polifacètic, i no ens agraden gaire les etiquetes, en el nostre proper concert canviarem d’orientació i ens submergirem en el món del jazz.

El jazz va ser creat per la comunitat afroamericana dels Estats Units a finals del segle xix, i és un univers en si mateix, amb una dilatada història de més d’un segle, amb multitud de diferents estils, cèlebres autors i intèrprets. S’interpreta en petits grups (que en clàssica anomenaríem de cambra), com trios i quartets, o com ara conjunts orquestrals i bandes, cançons de veu amb acompanyament de piano, etc. El jazz ha evolucionat i ha donat lloc a múltiples formes: des del ragtime, passant pel dixieland, blues, bebop, free jazz, jazz llatí i un llarg etcètera. S’utilitzen tot tipus d’instruments, si bé predominen els de vent, percussió, contrabaix i piano.

De tots els petits grups de jazz, un dels més destacables és el trio format per piano, contrabaix i bateria, i és aquesta formació la que hem escollit per al nostre pròxim concert. El trio de jazz Retrio està format per Òscar Ferret (piano), Joan Pinós (contrabaix) i Josep “Pinyu” Martí (bateria).

Una de les característiques que defineix molt bé el jazz és la seva capacitat d’improvisació i, per tant, en termes clàssics podríem dir que conrea l’art de la variació. És el que fa que reconeguem melodies que sonen d’”una altra manera” i en què els músics fan interpretacions alterant temps, ritmes i notes, aconseguint elaboracions musicals que sense ser l’original segueixen recordant-lo.

Això tindrem ocasió de comprovar-ho, ja que el programa del grup Retrio estarà format per cançons populars catalanes però reelaborades en clau de jazz. Una experiència que estem segurs que trobareu molt estimulant.

No hi ha comentaris

Publica un comentari