Gòspel, espirituals i cançons tradicionals africanes

Gòspel, espirituals i cançons tradicionals africanes

El nostre proper concert serà el 6 de maig a la Parròquia de Sant Antoni, i tindrem la visita del grup Sedeta Gospel Singers, que ens oferiran un concert de gòspel, espirituals negres i cançons tradicionals africanes.

El gòspel, paraula derivada de God Spell (paraula de Déu), és una forma musical originada de la fusió de la música tradicional africana amb música religiosa cristiana. Les seves arrels es poden remuntar fins al segle XVII. Durant l’època esclavista, a Estat Units les cançons tradicionals africanes, que sempre havien jugat un paper importantíssim en les societats africanes, es van barrejar amb els himnes religiosos cristians i van donar lloc a l’espiritual negre. Aquests espirituals es cantaven a la feina o en els oficis religiosos. L’espiritual constitueix una de les formes més importants de música folklòrica dels Estats Units.

En els espirituals, la veu humana té una importància fonamental. Generalment hi ha una veu líder que canta una melodia i un cor que acompanya una “tornada” a l’uníson i de forma repetitiva, en un estil que es coneix com “crida i resposta”, de manera similar a la crida dels predicadors i la resposta de la congregació. Els temes poden ser lents i malenconiosos o més alegres, lamentant la situació dels esclaus o alegrant-se amb l’esperança en un futur millor. Un dels espirituals més coneguts, Nobody knows the trouble I’ve seen, diu:

Ningú sap del problema que he vist
Ningú sap del meu pesar
Glòria, Al·leluia!
De vegades estic dalt, de vegades estic a baix
Oh si, Senyor
De vegades gairebé a l’altura del sòl
Oh si, Senyor
Encara que vegis que m’estic anant,
Oh sí, Senyor
Tinc les meves proves, aquí baix
Oh sí, Senyor
Si has arribat abans que jo,
Oh, sí Senyor
Digues a tots els meus amics: jo també vaig
Oh, sí Senyor

Els personatges bíblics sovint són exemples a seguir, en aquest sentit alguns espirituals actuen en certa manera com un cant reivindicatiu. Abraham, Daniel o Josuè es converteixen en els seus herois i sublimen les històries de la Bíblia equiparant-les al sofriment de les seves vides com a esclaus i a la superació de les seves penalitats.

Abolida l’esclavitud, tota la tradició de l’espiritual negre es va traslladar de l’ambient rural a l’urbà i es va adaptar a noves harmonies més complexes i a ritmes més elaborats, i d’aquí va néixer el gòspel. Es una música que habitualment s’interpreta a cappella, com l’espiritual, sovint utilitzant recursos com ara les exhortacions, acompanyament de palmes i moviments rítmics de ball. El gospel ha evolucionat donant lloc a diferents subtipus (Black gospel, Southern gospel, etc.) i ha passat de l’església (com l’espiritual) a les sales de concert.

El proper dia 6 de maig podrem gaudir de tot això de la mà d’un cor català format el 2007 i dirigit per l’americana Anna Ruggiero. Prenen el seu nom del Centre Cívic La Sedeta, on assagen habitualment.

No hi ha comentaris

Publica un comentari