Duo Moz-Art

Duoa Moz-Art

Ala Voronkova

Ala Voronkova no és només l’hereva d’una tradició musical que integra la precisió tècnica, musicalitat i oïda absoluta. Guanyadora de diversos concursos internacionals, el seu amor per l’instrument va forjar la carrera d’una nena prodigi. Es va graduar al Conservatori Tchaikovsky de Moscou amb el mític Yuri Yankelevich, completant, més tard, el seu doctorat a l’Institut Gniesini amb Nelly Shkolnikova.  

Durant diverses temporades fou convidada per l’Orquestra del Teatre Bolshoi, i també va formar part de la l’Orquestra de Cambra i l’Ensamble de Violinistes del afamat teatre moscovita, i va fundar, també, el Trío i el Quartet Bolshoi. Més tard, fou contractada com a solista i concertino associada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i com a concertino convidada de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu. 

El salt a Europa, l’any 1991, va consolidar una de les carreres violinistiques més rellevants gràcies a la passió que posa a les seves actuacions, al lirisme del seu fraseig i al virtuosisme que l’identifica com a intèrpret d’excepció. 

Reconeguda com una eminència en el repertori rus, els seus interessos musicals, l’han portat a experimentar altres estètiques, interpretant i gravant, per exemple, l’obra completa per violí i piano de Xavier Montsalvatge o Cristobal Halffter. I tantes altres gravacions, entre les quals, destaquen Xavier Turull, E. Granados, Rodrigo, Pomar o la integral de sonates per a violí i piano de Pavel Juon. Cal destacar el seu treball Aires Gitanos (interpretat amb regularitat al Palau de la Música Catalana), el DVD dels 24 Capricis de Paganini (amb el qual ha fet gira per tota Europa i Amèrica Llatina) i Salut d’amour, un recital de violí i piano que aquest últim any ha estat en gira pels Estats Units, destacant el concert al Carnegie Hall de Nova York i al Concert Hall de Chicago amb una gran acollida de públic i crítica. 

Diversos compositors de l’actualitat han dedicat  les seves obres a Ala Voronkova, peces que ella mateixa ha estrenat: Tapices y Disparates de Tomás Marco, Concert per a violí i orquestra “Kiev” de Xavier Benguerel, Secretos Compartidos i Concert per a violí i orquestra de Moisés Bertran, Sonata per a violí i piano  i  Tiento Trágico de García Morante.    

Actualment alterna la seva carrera de solista, amb la d’artista convidada de diverses orquestres simfòniques, i forma part del Duo Voronkov, el Quartet Glinka i és la fundadora de la Camerata Vivaldi.  

Veure a Ala Voronkova tocant el seu violí Giao Paolo Maggini (Bresci, 1600), és un espectacle de passió, lirisme i virtuosisme”. 

Rafael Dengra

Nacido en Buenos Aires, finalizó sus estudios superiores de violín en Barcelona, en el Conservatorio del Liceo en 1997  con excelentes calificaciones. Estudió con los profesores A. Elijovich, Evgeni Grach y Ala Voronkova. Masterclases con Yehudi Menuhin, Arcadi Futer (Concertino de Moscow Virtuosi) y Joseph Gold (Violinista americano discípulo del legendario Jascha Heifetz). 

Finalista y ganador de diversos concursos de solista y música de cámara como el de la fundación “la Caixa”, “UT 94”, Mitsubischi 99 y Arjau 2000. También recibió una mención del SGAE por su labor con la música contemporánea nacional con un concierto retransmitido por la RNE. Violinista profesional y colaborador con múltiples orquestas como Orquesta de Cámara del Liceo, Orquesta Filarmónica del Teatro Colón, Orquesta de Cámara Europea, Orquesta de Cámara de Rousillon.  

Primer violín de la Orquesta de cámara del Empordá del 1999 al 2006, con la que realizó giras en más de 20 países por América, Africa, Europa y Asia. En 2003 interpreta como solista con dicha orquesta “Wierz” de Xavier Turull. En 2004 realiza una gira de conciertos, también como solista de la OCE, por Argentina, Uruguay y Chile, interpretando “Paisaje Nocturno”, obra compuesta para dicha gira por Esteban Benzecry. En la gira actuó en importantes teatros: para la celebración del centenario del Teatro de Opera de Rosario (inaugurado en 1904 por el gran Carusso) y en el Teatro Gran Rex de Buenos Aires ante más de tres mil personas.  

Colaboraciones con artistas como Montserrat Caballé, Josep Carreras, Ainoa Arteta y Ewa Podles. También ha tocado con otros importantes artistas, como Sara Baras y Paco de Lucía en su exitoso ballet “Carmen”, o con Lucrecia, Beth y Manu Tenorio en distintos conciertos y grabaciones. A partir del 2006 colabora repetidamente con la Orquesta del Liceo y gana por concurso en el 2007 la plaza compartida de Primer Violín Concertino de la Orquesta Sinfónica de Huelva. Además es invitado a tocar también por otras orquestas. 

Rafael Dengra toca con un Violín inglés Richard Duke del 1755, certificado como auténtico por John & Arthur Beare.