Companyia Botvine

Companyia Botvine

Homenatge musical a la companyia jueva de brigadistes “Naftalí Botvine”

Situem-nos als inicis de la Guerra Civil espanyola, a l’any 1936, quan van arribar tropes de voluntaris estrangers per integrar-se a les Brigades Internacionals i lluitar amb el bàndol republicà. Dels 32.000 joves que en total van acudir a la ciutat de Barcelona, 8.000 eren jueus. La gran majoria provenien de països centreeuropeus com Polònia, Macedònia, Romania, Bulgària, Sèrbia…, tot i que també n’hi havia d’altres indrets com ara de països del Pròxim Orient. Entre ells parlaven una mateixa llengua: el jiddisch.

Davant d’aquesta evidència col·lectiva, el 12 de desembre de 1936 es va crear una companyia oficial jueva amb el nom de “Naftalí Botvine”, el nom d’un obrer jueu polonès mort en una revolta en el seu país d’origen. El comandant en va ser Karol Gutman, també polonès (de fet, gairebé la meitat dels seus components eren de nacionalitat polonesa). El lema de la companyia era “PER LA VOSTRA LLIBERTAT I LA NOSTRA”, i van lluitar al front de Terol, a Madrid i a la batalla de l’Ebre.

Des del respecte i l’admiració pels seus ideals, volem fer un homenatge a la companyia “Botvine”, tot imaginant com seria una de les seves vetllades musicals al voltant d’un foc nocturn en algun dels pocs moments de felicitat i alhora de nostàlgia vers la seva terra que probablement van viure enmig de la nostra dramàtica guerra.

Quan es van dissoldre les Brigades, el 23 de setembre de l’any 1938, havien mort més de tres quartes parts dels integrants de la companyia “Botvine”.

La Companyia Botvine:

– Aleix Puig, violí

– Albert Gumí, clarinet

– Quico Pugès, violoncel

– Gregori Ferrer, acordió

El repertori

Obres tradicionals anònimes de l’Europa central i del Pròxim Orient de tradició jueva asquenazita i sefardita.